Čaše za vino

Čaše za vino – Prava mera hedonizma Ostavite komentar

Čaše za vino obavezan su deo svake kuhinje. Bilo da opremate restoransku kuhinju, ili pak kuhinju u svom domu, čaše za vino upotpuniće vaš asortiman i učiniti da ljubitelji vina uživaju u svakom gutljaju.

Od ukusa crvenih do oštrih belih šampanjaca, profil ukusa vina varira. Bez obzira na to da li ste pravi obožavalac vina ili ga povremeno pijete, neophodno je da uživate u punoći ukusa iz adekvatne čaše za vino.

Neke vinske čaše ostvariće bolji učinak i doprineti ukusu vina bolje i preciznije nego druge. Činjenica je da vino možete piti iz bilo koje čaše, ali upotreba prave značajno će poboljšati ukus ovog opuštajućeg pića.

Zašto je važan oblik čaše za vino?

Verovali ili ne, postoji naučni dokaz koji potvrđuje važnost oblika čaše, odnosno stakla, koji utiče na ukus vina. Japanska medicinska grupa je 2015. godine koristila posebnu kameru za snimanje pare etanola u različitim čašama. U svojoj studiji, ova istraživačka grupa je pokazala kako različiti oblici stakla utiču na gustinu i položaj isparenja na otvorima različitih stakala.

Zašto su važna isparenja? Ona unose aromatična jedinjenja u sva vaša čula. Ona su “glavni krivac” za sticanje osećaja većine ukusa u vinu.

Iako ljubitelji vina smatraju da je važan kompletan izgled čaše, moraćemo da vas razuverimo. Nije važno da li čaša ima visoko, nisko, tanko ili debelo postolje, odnosno dršku. Važan je samo oblik stakla u koje se vino sipa.

Da biste istinski osetili ukus vina, potreban vam je prostor između vina i ivice čaše gde će se sakupiti sva aroma. Upravo je to jedan od razloga zašto nikada ne treba da sipate vino do vrha čaše.

Čaše za vino

Naučite da uživate u svakom gutljaju, jer punoća ukusa ovog pića može to da vam priušti. Hedonizam se uvek rađa uz adekvatnu čašu kvalitetnog vina.

Delovi vinske čaše

Baza – osnova čaše za vino. Poznata je i kao “noga” i to je deo čaše na kojem ona stoji. Postolje vinske čaše može da bude različito, ali neće uticati na ukus vina.

Stabljika – tanak komad stakla koji spaja dno (bazu) i posudu. Držanje čaše za stabljiku tokom degustacije pomaže da osetite pravi ukus. Na taj način nećete grejati vino, ali će i ruka biti udaljena od nosa, pa vam neće zasmetati vaš parfem. Najbolje bi bilo da vinsku čašu držite pri dnu stabljike, bliže bazi.

Posuda (kugla) – veoma važan deo čaše u kom ne samo da sipate vino, već se tu i talože sve arome. Optimalna količina vina u čaši je trećina visine posude. Pre pijenja, trebalo bi da “uskovitlate” vino blagim pokretima ruke.

Rim – sam obod čaše koji usmerava aromu ka nepcu. Veoma je važan za usmeravanje slatkih i kiselih nota vina.

Kako odabrati oblik čaše za vino?

Dakle, koliko ćete uživati u vinu ne zavisi samo od njegovog kvaliteta, već i od tipa čaše koju ćete odabrati za njega.

Čaša za belo vino. Bela vina se najčešće poslužuju u manjim čašama. One će očuvati cvetne arome i održaće temperaturu ohlađenog vina. Ujedno, izraziće veću kiselost i pružiti više aroma čak i na hladnijim temperaturama. Određene vrste vina zahtevaju, pak, konzumaciju iz manjih ali širih čaša, naročito ukoliko treba da se istakne kremasta tekstura.

Čaše za crveno vino. U zavisnosti od toga kakvu čašu odaberete, zavisi da li ćete neutralisati gorčinu tanina ili ne. Crvena vina će biti pitkija ukoliko se konzumiraju iz čaše sa širokim otvorom.

Veliko “Bordeaux” staklo. Najbolje je za konzumaciju specifičnih vina, poput Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Alicante Bouschet ili Bordeaux Blends. Pruža više aroma jedinjenja etanola i na taj način daje nezaboravan ukus.

Šampanjac. Mehurići su neophodni za dobru čašu penušavog vina. Da bi se održao gazirani efekat, čaša treba da bude uska i sa manjim otvorima. To će sačuvati mehuriće ograničavanjem oksidacije.

Rosé. Široke čaše za vino omogućavaju brzo isparenje alhokola, što pomaže voćnim i cvetnim notama da dođu do izražaja.

Za potpuni užitak odaberite pravu čašu za vino i uživajte u punom ukusu. Čist hedonizam, zar ne?

Najbolji materijali kvalitetnih vinskih čaša

Prilikom odabira vinske čaše vodite računa ne samo o obliku, već i o materijalu od kog je napravljena.

Kristalne vinske čaše su veoma izdržljive i poboljšavaju ukus vina zahvaljujući tome što su tanje od stakla. Preporučuje se ručno pranje. Ujedno, moguće je odabrati i čaše za vino od ručno rađenog ili mašinskog stakla, kao i od akrila, ali nijedan materijal ne pruža jedinstvo ukusa kao kristal.

Sweet Home Port mesto je na kom možete da pronađete najkvalitetnije čaše za vino koje će užitak upotpuniti do maksimuma. Kod nas možete da odaberete kako vinske čaše, tako i dekorativno posuđe i posuđe za pripremu hrane. Posetite nas u našim maloprodajnim objektima.

Posetite nas i opremite svoju kuhinju na najbolji način. Cristal d’Arques vinske čaše najbolja su ponuda u regionu!

Ostavite odgovor