Daske za sečenje hrane

Daske za sečenje hrane – Kako napraviti najbolji izbor?

Daske za sečenje hrane predstavljaju neizostavan deo kuhinjskih dodataka, jer čine pripremu namirnica daleko jednostavnijim procesom.

Ukoliko većinu svog dana provodite u kuhinji, onda vam je itekako jasna uloga kvalitetne daske za rezanje i serviranje hrane.

Daske za sečenje izrađene su od različitih materijala – uključujući staklo, plastiku, drvo i bambus – ali nisu svi ovi materijali podjednako dobar izbor. Da biste izabrali najbolju dasku za sečenje, prvo morate odabrati pravi materijal. U stvari, možda ćete čak želeti da izaberete dve različite daske za sečenje koje ćete koristiti za različite namirnice. Pored toga, postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir, kao što su veličina i nivo potrebnog održavanja. Pregledajući sve ove opcije, možete odabrati savršenu dasku za sečenje za vašu kuhinju. A online prodavnica kuhinjskog i stonog posuđa, Sweet Home, vam u tome može pomoći.

Dakle, ako i vas interesuje odgovor na pitanje kako odabrati savršenu dasku za sečenje, koja će vama i vašoj porodici služiti dugi niz godina, na pravom ste mestu.

Koje vrste daski za sečenje hrane bi trebalo izbegavati?

Pre nego što odgovorimo na pitanje kako odabrati idealnu, kvalitetnu i bezbednu dasku za sečenje, moramo spomenuti da postoje i verzije ovog kuhinjskog dodatka koje bi zaista trebalo izbegavati.

Pre svega, radi se o staklenim daskama za rezanje.

Daske za sečenje hrane

Izbegavajte staklo. Staklene daske za sečenje su popularan izbor jer lepo izgledaju u vašoj kuhinji. Međutim, pokazalo se da staklene daske za sečenje otupljuju potpuno nove kuhinjske noževe u samo 10 poteza. Ako slučajno imate staklenu dasku za sečenje, koristite je kao tanjir za serviranje ili poslužavnik za predjelo.

Drugi tvrdi materijali za sečenje — poput mermera, granita, keramike — mogu da nanesu slična oštećenja vašim noževima i trebalo bi ih izbegavati.

Osim toga, upotreba staklene daske za sečenje hrane povećava šanse da se ozbiljnije povredite pri sečenju, jer se radi o veoma ”klizavoj” površini.

Da li su plastične daske za sečenje hrane pametan izbor?

Za razliku od staklenih daski za rezanje, plastične daske ne stvaraju ovakvu vrstu ”glavobolje” iskusnim ili kuvarima amaterima.

Potrebno je da izaberete pravu vrstu plastike. Plastične daske za sečenje mogu biti odlična opcija. One su pristupačne, lake za čišćenje i bezbedne za noževe.

Međutim, nisu sve plastične daske iste! Izbegavajte glatku ili laganu plastiku, jer to može dovesti do klizanja noževa. Akrilne plastične ploče mogu naneti gotovo isto toliko štete vašim noževima kao staklo. Plastične daske za sečenje od polietilena ili polipropilena su najbolji izbor. Odličan izbor može biti i Tescoma Presto set od 3 plastične, fleksibilne BPA free plastične daske.

Neka se u vašoj kuhinji nađu i plastične i drvene daske za sečenje

Većina kuvara se zalaže za korišćenje najmanje dve daske za sečenje kod kuće: jednu drvenu i jednu plastičnu. Ovo vam omogućava da držite sirove proteine dalje od voća i povrća i održavate sanitarno radno okruženje.

Koristite plastične daske za meso ili ribu. Bakterije iz sirovog mesa najbolje je držati dalje od voća i povrća.

Zbog toga je najbolje koristiti posebnu dasku za sečenje za ovu hranu. Pored toga, riblja ulja ponekad mogu da prodru u drvena vlakna i ostave trajni miris na vašim drvenim daskama za sečenje. Razmislite da kod kuće čuvate plastičnu dasku za sečenje koju ćete koristiti za meso i ribu. Isto tako, plastična daska za sečenje može se postaviti na drvenu ploču radi lakšeg korišćenja.

Online prodavnica Sweet Home u svom asortimanu ima najkvalitetnije, fleksibilne daske za sečenje namirnica od veoma otporne plastike.

Daske za sečenje hrane

Osim toga, u našoj ponudi možete pronaći i veliki izbor stonog posuđa – čaša za vino, shot čaša, setova tanjira i činija, kao i mnogo toga drugog. Kod nas ćete pronaći i najkvalitetnije kuhinjsko posuđe za pripremu hrane, kao što su šerpe za sve vrste šporeta, uključujući i indukcione ploče, pekači, plehovi i slično.

Posetite našu online prodavnicu i odaberite sve neophodno za savršeno funkcionisanje vaše kuhinje!