Šolje za kafu

Šolje za kafu – Kako odabrati pravu?

Šolje za kafu predstavljaju esencijalan deo svake kuhinje i deo jutarnje rutine velikog broja ljudi. Da li znate kako da odaberete pravu?

Pretpostavićemo da imate spremna božanstvena zrna kafe i prefinjenu espresso mašinu ili drugu vrstu aparata za kafu, koji samo stoje na vašoj radnoj površini i prizivaju vas da napravite savršen topli napitak za ove hladne dane. Sve što je preostalo jeste da sameljete, skuvate i poslužite sebi i svojim najbližima ukusnu kafu. Međutim, da li posedujete i savršenu šoljicu u koju ćete servirati ovako pripremljen napitak? Da li to treba da bude velika šolja, staklena čaša ili pak posebna vrsta manje šolje? Da li je ova posuda uopšte bitan deo procesa ispijanja kafe? Ako jeste, da li savršena šolja za kafu uopšte postoji?

Da li postoje savršene šolje za kafu?

Kao što možete da pretpostavite, odabir šoljice za kafu zavisiće od vrsta kafe, ali i od drugih faktora. To može biti espresso kafa, penasti kapućino, velika šolja crne kafe ili specijalitet koji preferirate.

Šolje za kafu

Za svaki od njih biće vam neophodna drugačija posuda, te se i definicija ’’savršene šolje’’ može razlikovati. Zašto? Zato što će svaka od pomenutih vrsta kafe biti jedinstvena po teksturi, aromi i ukusu, pa će stoga i različiti elementi biti naglašeni, kako biste u potpunosti mogli da uživate u svom omiljenom napitku.

Espresso kafa

Najpopularniji oblici šoljica za espresso svakako su lala ili jaje. Oba oblika su sasvim prihvatljiva, tako da je odabir jednog ili drugog samo pitanje koje su vizuelno privlačnije vašem oku.

Vredi napomenuti da se radi o malim šoljicama, zapremine do 90ml. Ako postoji prevelika količina tečnosti, arome će se preliti preko ivica, umesto da ’’udare’’ vaša čula prvim gutljajem. Ako preferirate dupli espresso najbolje je koristiti veću šolju za kapućino, zapremine 150 ili 200ml.

Šolje za kafe kao što su kapućino, latte i flat white

Bele kafe ostavljaju mnogo više prostora za impresioniranje nego što to čine kratke varijante.

Savršena šoljica za belu kafu mora ispunjavati određene standarde, posebno ako se koristi za latte art. Pošto latte art podrazumeva kreiranje crteža mlekom, šolja igra ključnu ulogu. Ponovo će okruglo dno i blago nagnuti zidovi biti važan faktor. Ovaj specifičan oblik olakšava manevrisanje mlekom, a glatka unutrašnjost zidova šolje ne ometa strukturu pene.

Ukoliko uživate u beloj kafi, kapućinu ili latte verziji, šoljica od 250ml savršen je izbor za vas.

Kako odabrati materijal od kojeg su sačinjene šolje za kafu?

Keramičke šolje su svakako najpopularniji izbor. Kada se spomenje šoljica za kafu, ovo je vrsta koju će najveći broj ljudi zamisliti. Sigurni smo da u svom kuhinjskom ormaru imate barem jednu keramičku šolju.

Keramičke šolje imaju određene prednosti, što objašnjava njihovu sveprisutnost. One nisu preskupe, dolaze u raznovrsnim stilovima i veličinama, a nisu ni preterano teške. Možda i najvažnija prednost jeste ta što ispijanje kafe iz keramičke šolje ne menja njen ukus.

Sa druge strane, staklene šolje za kafu nisu ništa manje popularne, a naročito u poslednjih nekoliko godina. Iako ne zadržavaju toplotu toliko dobro kao što to čine keramičke, staklene šoljice bolje prikazuju kako kafa zaista izgleda. Prozirna, staklena šolja odlično će prikazati sve slojeve vašeg omiljenog jutarnjeg ili popodnevnog toplog napitka.

Šolje za kafu

Online prodavnica stonog i kuhinjskog posuđa Sweet Home nudi vam najveći izbor najkvalitetnijih šoljica i setova za kafu. Tako, kod nas možete pronaći keramičke, staklene ili šoljice od kadmijumskog olova, koje možete koristiti u mikrotalasnoj pećnici.

Putem naše online prodavnice možete poručiti i ostalo stono posuđe, uključujući tanjire, čaše, bokale, dekantere i setove za ručavanje. Na raspolaganju vam je i posuđe za pripremu i čuvanje hrane.

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude stojimo vam na raspolaganju.