Čaše za pivo

Čaše za pivo – Šta bi sve trebalo da znate? Ostavite komentar

Čaše za pivo predstavljaju komad stonog posuđa koje praktično svako domaćinstvo poseduje.

Ukoliko ste ljubitelj ovog alkoholnog napitka, verovatno imate omiljeni oblik čaše iz kojeg ga konzumirate. Ukoliko ste vrsni poznavalac piva, svoj izbor čaše prilagodićete vrsti piva koje pijete. Međutim, da li znate zbog čega danas postoji velika raznovrsnost čaša za pivo?

Ako i vi uživate u čaši piva posle napornog dana na poslu ili tokom porodičnih okupljanja i proslava, na pravom ste mestu. Predstavljamo vam kratku istoriju pivskih čaša.

Čaše za pivo nisu uvek bile izrađivane od stakla

Smatra se da je ljudska vrsta hiljadama godina unazad uživala u nekom obliku ovog napitka od hmelja i ječma. Naši preci su, prema određenim izvorima, pili pivo iz nekog oblika životinjske kože, pre više od 10.000 godina.

Do 9.000 godina pre nove ere, lonci i činije od terakote bili su dobro poznati izbori posuda za piće. Pronalazak grnčarskog točka učinio je glinene posude lakšim za izradu, i samim tim, dostupnijim prosečnom čoveku.

Čaše za pivo

Ideja, koja će na kraju dovesti do pronalaska čaše za pivo, neće se pojaviti sve dok Feničani ne budu savladali umetnost duvanja stakla, oko 50. godine pre nove ere. U narednih nekoliko vekova, ovaj zanat proširiće se po Mediteranu i Evropi.

Bokali i drvene posude za pivo

I dok je umetnost duvanja stakla nastavila da se razvija i usavršava vekovima, stakleno posuđe namenjeno ispijanju piva još uvek nije postojalo.

U 14. veku, ljubitelji piva birali su posude u obliku današnjih krigli ili bokala. Međutim, takozvane krigle su prvobitno bile napravljene od drveta i vezane gvožđem ili kožom. Nakon bubonske kuge, nastala je nova posuda za pivo u obliku visoke šolje sa poklopcem i jednom ručkom sačinjena od kalaja. Postala je poznata kao bokal ili stein. Svrha poklopca bila je da se spreči kontaminacija sadržaja. Nažalost, sam materijal izrade predstavljao je rizik od trovanja olovom.

Nastanak staklene čaše za pivo

Tek u 19. veku, prava, staklena čaša za pivo dobija na popularnosti. Na prelazu u 20. vek, stakleno posuđe za ljubitelje piva počelo je da postaje prava umetnička forma.

Krigla sa ,,nažlebljenom’’ ručkom bila je jedna od prvih staklenih pivskih čaša i omogućavala je ispijanje piva bez njegovog zagrevanja rukama.

Veliku popularnost stekle su i krigle od stakla sa ulegnućima u obliku krugova četrdesetih godina prošlog veka. Ova popularnost podstaknuta je i atraktivnošću piva boje ćilibara, koje je bolje izgledalo u ovakvim čašama.

Ubrzo nakon toga, tanki zidovi čaše za pivo bivaju upotrebljeni po prvi put. Nije teško proceniti da su ovakve čaše i dan danas najpopularniji izbor među poznavaocima i ljubiteljima ovog alkoholnog napitka. Uglavnom se radi o čašama zapremine 0.5l, koje imaju tanak struk i širi gornji deo.

Čaše za pivo

Može se reći da je izbor staklenog posuđa iz kojeg ćete konzumirati ovo piće podjednako važan kao i sam izbor piva. Svaka varijacija pivske čaše dizajnirana je da ostavlja specifičan efekat na napitak koji se u njoj nalazi. Većina osoba koje konzumiraju pivo, insistiraće na tome da se određene vrste pija piju samo iz određenih vrsta ovih staklenih posuda. Dakle, kada sledeći put budete kupovali staklene čaše za pivo, birajte mudro!

Najkvalitetnije stono i stakleno posuđe za razne napitke, pa tako i za pivo, čeka vas u online prodavnici Sweet Home. Osim toga, kod nas ćete pronaći i sve kuhinjske dodatke, posude za pripremanje hrane, setove i pribor za ručavanje koji je neophodan vašem domaćinstvu.

Poručite svoje čaše za pivo već danas i ulepšajte prazničnu trpezu na savršen način!

Ostavite odgovor