Šejkeri za koktele

Šejkeri za koktele Ostavite komentar

Šejkeri za koktele predstavljaju najprepoznatljiviji alat za barmene. Dostupni su u raznim oblicima i veličinama, a predstavljaju neophodnost iza svakog šanka. Iako se najčešće koriste u barovima, kafićima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima, možemo ih pronaći i u domaćinstvima.

Radi se o posudama za mešanje pića, odnosno pravljenje koktela. Pre svega, koriste se za alkoholne koktele, iako to ne mora biti uvek slučaj. Stoga, nijedan bar ne može se zamisliti bez ovih posuda za jednostavno i brzo mešanje najlepših ukusa i stvaranje unikatnih i jedinstvenih aroma koktela.

Kako su nastali šejkeri, koje vrste postoje i kako se koriste otkriva vam online prodavnica Sweet Home.

Istorija šejkera za koktele

Prvi dokazi o šejkeru za koktele pronađeni su u Južnoj Americi još 7000. godine pre nove ere! Identifikovani su fragmenti flaša sa tragovima alkohola, koje su se koristile za mešanje pića.

Prema španskom istraživaču Hernandu Kortezu, ‘zlatni kontejneri u obliku cilindra’ korišćeni su za pripremu penastih mešavina kakaoa.

Šejkeri kakve danas znamo, postali su deo opšte opreme za pravljenje koktela sredinom 19. veka. Pre nego što su ovi šejkeri nastali, pića su jednostavno prelivana između dve čaše, kako bi se sastojci pomešali.

Šejkeri za koktele od nerđajućeg čelika bili su standardna oprema za bar do sredine 1850-ih. U vreme kada je Džeri Tomas napisao prvu knjigu o koktelima („Kako mešati pića“) 1862. godine, on je već upućivao svoje čitaoce da mućkaju svoja pića navodeći: „svaki dobro uređen bar ima limeni šejker, koji je velika pomoć u mešanju’’.

Vrste šejkera za koktele

Barmeni su tokom vremena, izmislili mnoge nove šejkere, nove verzije i poboljšanja, ali svega tri tipa šejkera ​​za koktele su izdržala test vremena: francuski, bostonski i cobbler šejker.

Kako se koncept šejkera ​​razvijao u Severnoj Americi, ono što je kasnije poznato kao bostonski šejker, dominiralo je američkim barovima.

Verzija koja je bila najpopularnija u Britaniji, zvala se francuski šejker (kasnije pariski šejker).

Treći tip je trodelni, standardni ili Cobbler šejker, koji uključuje integrisanu cediljku.

Šejkeri za koktele

Bostonski šejker se sastoji od 2 dela: 1 limenke od nerđajućeg čelika i 1 staklene šolje. Sa jedne strane, ovaj tip šejkera ​​vam omogućava da mućkate nekoliko pića odjednom. Takođe, stakleni deo šejkera ​​omogućava gostu (i barmenu) da vidi šta ide u koktel. Nedostatak je što se stakleni deo često lomi, što ga čini manje isplativim iza užurbanog bara. Takođe, potreban je određeni nivo iskustva za otvaranje šejkera.

Cobbler šejker se sastoji od 3 dela: 2 limenke od nerđajućeg čelika i ugrađene cediljke. Ovaj dizajn ga čini veoma lakim za upotrebu za početnike. Nedostatak je što su relativno mali, što otežava pravljenje više pića u isto vreme. Takođe zbog čvrstog zaptivanja, može ga biti teško otvoriti.

Francuski šejker je negde između cobbler i bostonskog šejkera. Ima poklopac i limenku, ali bez ugrađene cediljke. Delovi francuskog šejkera ​​se bezbednije sklapaju, kao bostonski šejker, tako da je manja verovatnoća da ćete imati problema sa curenjem. Dok francuski šejkeri imaju veoma privlačan izgled, najčešće se koriste u kućnim uslovima.

Kako se koriste šejkeri za koktele?

Prvi korak ka savršenom koktelu jeste dodavanje sastojaka u limenku. Sastojci podrazumevaju alkoholna pića koja se mešaju, određene arome, ali i led. Redosled dodavanja sastojaka razlikuje se od šejkera do šejkera. Određeni barmeni prvo dodaju led, a zatim sve ostale sastojke.

Drugi korak je zatvaranje šejkera. Ukoliko koristite cobbler šejker, jednostavno postavite poklopac i pritisnite ga, kako bi ga obezbedili od mogućeg curenja. Nakon toga, vreme je za mešanje! Iskusni barmeni reći će vam da je šejker neophodno dobro protresti, preko ramena, kako bi se sastojci pravilno pomešali. Kako biste se uverili da će sastojci biti savršeno spojeni, tresite šejker barem 15 sekundi.

Poslednji korak je otvaranje šejkera i sipanje pića u čašu za koktele. Naravno, piće se tom prilikom cedi korišćenjem specijalnih cediljki. Ukoliko koristite cobbler šejker, on već sadrži ugrađenu cediljku, te o ovom aspektu nećete morati da brinete.

Šejkeri za koktele

Uživanje u savršenim koktelima kod kuće nije teško, niti komplikovano. Odabir adekvatnog šejkera vam u tome može pomoći. Ukoliko vam je neophodan novi šejker, online prodavnica Sweet Home u svojoj ponudi poseduje savršen šejker za koktele.

Na našem sajtu možete pronaći i veliki asortiman najrazličitijih proizvoda za kuhinju, od pribora do najkvalitetnijih setova za ručavanje, šerpi i drugih posuda za pripremu hrane.

Kontaktirajte nas ili poručite željeni proizvod brzo i lako, putem naše online prodavnice!

Ostavite odgovor