Shot čaše

Shot čaše – Kako su nastale?

Shot čaše sinonim su za konzumiranje alkohola. Konkretno, koriste se za žestoka pića sa većim procentom alkohola.

Bilo da se radi o otmenoj kolekciji u finom baru, otkačenoj kolekciji iznad kućnog bara ili jeftinijoj verziji u vašem stanu, gde god se čuva alkohol, tu se mogu pronaći i male čašice.

Čaše mogu biti umetničke, kolekcionarske ili jednostavne staklene sa upotrebom vrednošću. One se mogu se koristiti i kao jedinice mere ili jednostavno kao posude za brzo ispijanje omiljenih alkoholnim napitaka.

Ipak, uprkos tome što se nalaze u praktično svakom baru i suvenirnici u zemlji, malo se zapravo zna o istoriji shot čaša.

U narednim redovima predstavljamo vam nekoliko interesantnih podataka o malim čašicama za rakiju, tekilu i druga kratka pića.

Kada su nastale shot čaše?

Iako za termin „shot čaša“ nema tačnih podataka o nastanku, 1800. godine su bile prepune referenci na male staklene posude koje su se koristile za ispijanje viskija.

Shot čaše

Mnoge od ovih ranih verzija staklenih čaša imale su relativno tanko staklo. Modeli od debelog stakla koje danas vidimo nisu bili uobičajeni u to vreme.

Verzije shot čaša iz 19. veka i sa početka 20. veka, danas su izuzetno retke. Nekoliko godina nakon što se Velika depresija završila, a komercijalna proizvodnja ponovo uzela maha, staklo je počelo da postaje uobičajeni materijal izrade čaša.

Verovali ili ne, veoma je teško pronaći ,,čokanje’’ ili male čašice za alkohol koje su nastale pre četrdesetih godina 20. veka, a one koje se mogu naći su obično prilično vredne.

Odakle potiče naziv ,,shot čaša’’?

O poreklu termina shot čaša vodi se debata do dana današnjeg. Postoje napomene da je najranija književna upotreba termina došla iz New York Times-a 1940-ih, ali je izraz mnogo godina prethodio tom članku u Tajmsu.

Koliko istoričari mogu da kažu, najranija pisana referenca potiče iz 1913. godine, u knjizi Istorija okruga Kas, Indijana. U knjizi, autor, dr Džehu Z. Pauel, opisuje priču iz 1857. godine, u kojoj su građani protestovali protiv čoveka koji je pokušavao da otvori salon. Kada je barmen primio svoje prvo bure viskija, ljuti meštanin je probušio rupu kroz njega i odmah ga isušio od sadržaja. Po rečima Pauela, „Lek je bio efikasan, a salon nije otvoren, i sve posle, kada bi želeli piće, tražili bi shot viskija“.

Iako se ovo čini verovatnim razlogom za ime, postoji mnogo teorija. Neki su tvrdili da su čaše prvo korišćene za odlaganje olovnih sačmi sa stola za večeru, jer je meso često još uvek imalo krhotine od metaka. Drugi kažu da je „shot“ amerikanizacija imena „Schott“, a da je pronalazač male čašice staklarska kompanija Jenaer Glaswerk Schott & Genossen.

Kako se istorija, nesumnjivo, kreće napred, a ne unazad, verovatno je da nikada nećemo tačno znati odakle je ime došlo. Ali uvek je zabavno spekulisati.

Koje vrste shot čaša postoje?

Vrste shot čaša razlikujemo po samoj njihovoj veličini.

Iako na prvi pogled sve mogu delovati isto spolja, to nije slučaj. One mogu biti različitog oblika. Tako razlikujemo shot čaše sa okruglim vrhom ili čaše sa užim telom, a širim vrhom.

Ipak, svaka država čini se ima različite veličine (zapremine) shot čašice. Tako je u Nemačkoj standardna veličina svega 20 ml, dok je u Japanu čak 60 ml. U Americi (SAD) je situacija nešto drugačija. Standardna veličina shot čaša u ovoj državi je tačno 44 ml.

Shot čaše

Male čašice za alkohol su svoju popularnost stekle veoma brzo, a ta popularnost se održala do dana današnjeg. Prema tome, kada sledeći put sipate tekilu u shot čašu, razmislite o istoriji koja je zaista fascinantna.

Najkvalitetnije shot čašice za rakiju, tekilu, viski ili liker možete pronaći u asortimanu online prodavnice Sweet Home Port. Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.