Džezve

Džezve – Priprema kafe na originalan način!

Kada želimo da uživamo u jutarnjoj šoljici turske kafe, okrećemo se upotrebi džezve.

Džezva je mala posuda sa dugom drškom, dizajnirana posebno za pravljenje turske kafe. Tradicionalno se izrađuje od bakra ili mesinga, a u savremeno doba od nerđajućeg čelika, aluminijuma ili keramike. Džezva od srebra ili zlata pravo je umetničko delo!

Turska kafa dolazi sa dozom romantike, jer njeno ispijanje datira iz 16. veka, u vreme sultana Sulejmana iz Otomanskog carstva. Posuda koju su Turci koristili za kuvanje kafe, poznat kao džezva, ima egzotičnu privlačnost i pruža izvanredno iskustvo kafe.

Šta je džezva?

Iako je sama posuda turskog porekla, čini se da reč džezva potiče od arapskog Jadhwa čije je značenje žeravica.

Džezva se drugačije nazivala i ibrik, što znači voda ili sipati.

Prema različitim tradicijama u bliskoistočnom svetu, džezva je prvobitno bila izrađivana od mesinga ili bakra, a zatim i od plemenitih metla – srebra i zlata. Budući da su džezve veoma popularne u Evropi, sve veća potražnja za ovim tradicionalnim turskim posudama za kafu navela je proizvođače da ih izrađuju i od pristupačnijih materijala. Tako danas imamo džezve izrađene od najrazličitijih materijala, kako bi odgovarale različitim izvorima toplote.

Svaki materijal izrade ima svoje prednosti, ali je svaka džezva izrađena tako da je uvek spremna da proizvede vrhunsku tursku kafu.

Vrste materijala koji se koriste pri izradi džezve

Jedan od najčešćih metala je mesing, metal zlatne boje. Džezve od mesinga mogu izgledati retro, ali i biti veoma elegantne.

Džezve

Mesing je obično manje korozivan od nekih drugih metala, što znači da vremenom neće rđati, kao što to čini bakar, recimo. Nesumnjivo je dugotrajan.

Još jedan materijal od kojih se izrađuju džezve je bakar. Tokom višegodišnje upotrebe, džezva od bakra može korodirati. Zato je većina bakarnih turskih džezvi obložena limom. Ova karakteristika produžava životni vek posude.

Nerđajući čelik je najaktuelniji materijal modernih posuda za pripremu turske kafe. Moderan, elegantan i veoma lak za čišćenje i održavanje, čelik je stekao veliku popularnost kada su ove posude u pitanju.

Kako pripremiti najukusniju tursku kafu koristeći se džezvom?

Kao što i sam naziv govori, turska kafa je tradicionalan napitak koji dolazi iz ove bliskoistočne države. Prilično je popularan i u inostranstvu, kako u Aziji, tako i u Evropi.

Za razliku od instant kafe, karakter turske kafe potpuno je drugačiji. Od iste se razlikuje i po mlevenju zrna i po načinu pripreme, koji očigledno uključuje i džezvu.

Za pripremu turske kafe neophodna vam je fino mlevena kafa, voda, i, obično šećer.

Za mlevenje kafe možete koristiti odgovarajući mlin za tursku kafu, ili pak kupiti upakovanu verziju.

Priprema najukusnije turske kafe u džezvi podrazumeva da dodate u ovu posudu oko 50 ml vode po šoljici. Zatim, dodajte šećer po ukusu. Ukoliko volite gorku kafu, preskočite ovaj korak. Vodu je neophodno prokuvati, a zatim skloniti sa vatre. Dodajte malu kašiku kafe po šoljici i prokuvajte kafu. Sklonite džezvu sa vatre odmah nakon što provri. Stručnjaci za tursku kafu kažu da bi penu koja se stvorila trebalo baciti, a zatim kafu dobro promešati. Ovaj korak možete preskočiti. Poslužite tursku kafu u malim šoljicama.

Dodatni saveti za korišćenje džezve

Predstavljamo vam i nekoliko dodatnih saveta da svoju tradicionalnu tursku kafu učinite još ukusnijom.

Pre svega, važno je da koristite sveže mlevenu kafu, kada god je to moguće, kako biste dobili najfiniju penu.

Koristite hladnu, filtriranu vodu i po želji dodajte kašiku hladne vode u džezvu nakon što voda dva puta proključa – to će ubrzati proces.

Nežno pomešajte kafu, vodu i šećer. Brzo mešanje može poremetiti ukus vaše kafe!

Penu iz džezve prebacite u šoljice i ponovo zagrejte kafu. Polako je sipajte u šoljicu i dobićete nestvarne mehuriće u kafi!

Turska kafa se može aromatizovati začinima kao što su kardamom ili cimet, jednostavnim dodavanjem u džezvu prilikom mešanja.

Uz naše jednostavne savete dobićete savršenu tursku kafu, u tren oka!

Džezve

Na kraju, turska kafa se obično služi ili sa čokoladom ili ukusnim desertom, kao što je tradicionalni slatkiš pod nazivom lokum ili preukusna baklava.

Najkvalitetnije džezve za pripremu turske kafe možete pronaći u online prodavnici Sweet Home.