victorinox army nozevi srbija prodaja

Swiss Army noževi – Prijatelj modernog čoveka Ostavite komentar

Negde u Švajcarskoj, smešten u podnožju zavejanih vrhova usred zelenih livada, nalazi se malo selo za koje verovatno nikada niste čuli pod nazivom Ibach, u opštini Schwyz. U pejzažu koji liči na nešto iz „Zvuka muzike“ leži jedna od fabrika kompanije Victorinox odgovorna za proizvodnju dela svetske zalihe švajcarskih noževa i kuhinjskog pribora za jelo. Sem ovog mesta, fantastični proizvodi Victorinox se proizvode takođe i u sestrinskoj fabrici u Delemontu u Švajcarskoj. U ovoj fabrici, od plastičnih čačkalica, pa čak i do samih mašina koje ih pažljivo ubacuju u  swiss army noževe, proizvedene su u Švajcarskoj.

Kompaniju je osnovao Karl Elsner 1884. godine, i ona se i dalje nalazi u porodičnom vlasništvu. Porodica od prvog dana se trudi da sve što je moguće izradi su unutar granica zemlje. Takođe vizija kompanije je „održavanje i otvaranje radnih mesta“ koja, uprkos automatizaciji fabrike, nastavlja da bude održiva. Trenutno kompletna linija proizvodnje je automatizovana, gde se čak i umetanje čačkalice i pincete i ugradnja priveska za ključeve u potpunosti rade mašine napravljene u njihovoj fabrici. Jedna zanimljiva stvar u vezi sa kompanijom je činjenica da se kompanija nalazi u fondaciji (Victorinok Foundation) koja poseduje 90% svih akcija u kompaniji Victorinok AG. Preostalih 10% drži neprofitna organizacija koja je u vlasništvu porodice koja se zove Carl and Elise Elsener-Gut Foundation. Ovo štiti kompaniju od bilo kakvog spoljnog ometanja ili neprijateljstva, efikasno držeći kompaniju „zaključanom“.

Victorinox AG je fabrika, koja zapošljava preko 900+ ljudi u ovom malom selu od samo 10.000 stanovnika i primarni je centar ne samo zapošljavanja, već i grejanja grada, koji je nusproizvod proizvodnje. U stvari, u ovoj fabrici ništa ne propada.

Iako je čuveni Victorinox švajcarski vojni nož i dalje osnovni proizvod kompanije, ona je proširila svoju proizvodnju i u druga područja gde uspešno održavaju zacrtane ciljeve a to su otvaranja novih radnih mesta i rast proizvodnje.

Tokom više od 13 decenija postojanja, kompanija Victorinox nastavila je da se razvija i donosi stotine različitih dizajna Swiss Army noževa. Pored velikog izbora jednostavno ne postoji sistem da kažemo koji je nož najbolji jer njihova funkcionalnost nalazi svoju primeni kod širokog spektra ljudi. Ipak, postoji nekoliko istaknutih modela koji predstavljaju najbolje ono što Victorinox može ponuditi.

Victorinox SwissChamp

vixtorinox swiss champ noz srbija

Počećemo sa vodećim modelom kompanije – Swiss Champom. Što se tiče stvarnog nošenja, Swiss Champ je daleko od najboljeg. Ali omogućava Victorinoxu da pokaže svoju moć izrade noževa. Ima osam slojeva sa 33 funkcije koje se kreću od lupe i testerice do skale i klešta. Iako nije namenjen EDC-u, ovo je nož koji možete da nosite u džepu bez problema.

Victorinox Pioneer

victorinox pioneer srbija nož prodaja

Pioneer je civilna verzija armi modela, koji se smatra „istinskim švajcarskim nožem“. Jedina razlika je u tome što poseduje i privezak za ključeve. Za razliku od mnogih drugih Pioneer ima inox izgled koje mu daju drugačiji look i osećaj. Alati su prilično umanjeni na samo osam funkcija, poput velikog sečiva i odvijača. Nož dolazi u nekoliko različitih boja i u ograničenim izdanjima. Dostupan je i Pioneer X, koji ovom modelu dodaje makaze. Još jedan popularan model koji je upravo izostavljen sa ove liste je Farmer, a to je Pioneer sa testerom za drvo.

Victorinox Compact

vicotrinox compact nož prodaja

Compact je lični favorit svih onih koji ovaj nož nose svaki dan. Ovo je jedna od najkompaktnijih verzija Swiss Army noža koja ima najviše funkcija. Razlog? To je najtanji swiss army nož i on je optimalan za gradsku upotrebu. Kombinovani alat uklapa podizač i otvarač poklopca u jedan, a velika oštrica je savršene veličine za većinu zadataka. Kuka je pomalo beskorisna i najbolji deo vadičepa je njegova sposobnost da drži mini odvijač, i ovo je jedan od najboljih kompaktnih swiss army noževa.

Ostavite odgovor