Daske za rezanje i serviranje hrane

Daske za rezanje i serviranje hrane – Kako napraviti najbolji izbor? Ostavite komentar

Da li ste ikada razmišljali o tome koliko vam daske za rezanje i serviranje hrane zapravo olakšavaju posao u kuhinji? Čak iako provodite svega 15 minuta dnevno koristeći je, to vreme se zaista nagomilava tokom meseci i godina. Stoga, trebalo bi voditi računa o odabiru daske koja će biti udobna za upotrebu, ali i biti privlačna za korišćenje pri pripremi obroka ili serviranju istih.

Za tako jednostavan predmet u domaćinstvu, postoji mnogo faktora koje bi trebalo uzeti u obzir pri odabiru. Daska za sečenje deluje relativno jednostavno, ali nepravilna upotreba može je učiniti jednim od ’’najopasnijih’’ predmeta u kuhinji, nagomilavaći gomilu bakterija ili uzrokujući velike povrede. Kako da to izbegnete i odaberete najkvalitetniju dasku za rezanje i serviranje hrane otkrivamo vam u narednim redovima.

O čemu bi trebalo voditi računa pri odabiru daske za rezanje i serviranje hrane?

Možda ste čuli ili pročitali razne tvrdnje o tome da određene vrste dasaka za sečenje nisu bezbedne. Opustite se! Ovi podaci nisu tačni, sve dok se pridržavate preporučenih praksi rukovanja hranom i sanitarnih uslova. Koji onda faktori mogu uticati na odabir daske za rezanje i serviranje hrane?

Daske za rezanje i serviranje hrane

Pre svega, da li je pogodna za nož koji koristite? Što je površina daske tvrđa, to više otupljuje vaš nož tokom vremena. Ovo zahteva češće oštrenje noža ili zamenu istog. Materijali kao što je drvo spadaju u tvrđe daske. Sa druge strane, plastične ili elastične daske ne dovode do ovog problema.

Da li se lako čisti? Ako vam je to važno, zapitajte se i da li je možete prati u mašini za pranje sudova. Ukoliko vam je ova stavka bitna, koristite plastične daske za rezanje i serviranje hrane.

Zatim, trebalo bi uzeti u obzir i finansijski aspekt. Koliko ste novca spremni da izdvojite za kvalitetnu dasku? Plastične daske neretko su jeftiniji izbor od drvenih dasaka.

Izdržljivost daske za sečenje takođe je veoma važan faktor. Ukoliko se ne radi o kvalitetnim daskama, velike su šanse da ćete morati češće da je menjate.

Zašto odabrati kvalitetne plastične daske za sečenje hrane?

Plastične daske za sečenje i serviranje hrane predstavljaju najekonomičniji izbor, za koji će se odlučiti većina ljudi. Sasvim ih sigurno nećete gledati kao porodično nasleđe, ali one predstavljaju pristupačnu opciju, koja neće otupeti vaš nož.

Kada se vodi računa o njima, one mogu trajati dugo, bez bojazni da će se iskriviti ili popucati.

Međutim, pri kupovini plastičnih dasaka za rezanje trebalo bi voditi računa o tome da budu BPA free. Odnosno, plastične daske ne smeju sadržati sastojak pod nazivom bisfenol A, koji može imati negativnog uticaja na ljudsko zdravlje.

Isto tako, važno je znati i kada je vreme za zamenu vaše daske od plastike. Kada vidite mnogo tragova noža, vreme je da nabavite novu. Što je više urezanih tragova, teže je očistiti i dezinfikovati dasku. Generalno, vodite se pravilom – ako je površina gruba i oštra, vreme je za novu!

Tescoma Presto set od 3 daske – Savršeno rešenje za rezanje raznih namirnica

Online prodavnica Sweet Home u svojoj velikoj ponudi kuhinjskog pribora i dodataka za pripremanje hrane poseduje i atraktivan Tescoma set od 3 daske. Daske su sačinjene od kvalitetne fleksibilne plastike i slojem protiv klizanja, kojim se daska pričvršćuje za sto. Ovo omogućava dodatnu zaštitu pri sečenju hrane, kako ne bi došlo do slučajnih povreda.

Daske za rezanje i serviranje hrane

Važno je napomenuti da se hrana na ovim daskama seče isključivo na glatkoj strani, koja nije prekrivena slojem protiv klizanja. Tescoma daske ne sadrže bisfenol A i potpuno su sigurne za korišćenje.

Osim kvalitetnih daski za rezanje i serviranje hrane, kod nas možete pronaći i vrhunsko stono posuđe, kao i posuđe za pripremu ili čuvanje hrane i namirnica. Posetite naš sajt!

Ostavite odgovor