Dekanteri

Dekanteri za vino – Uživajte na pravi način u svom omiljenom piću Ostavite komentar

Dekanteri predstavljaju posude koje se koriste za dekantiranje tečnosti (kao što je vino), koja može sadržati sediment.

Ove posude mogu imati različite oblike i dizajn, a tradicionalno su napravljene od stakla ili kristala. Njihova zapremina je obično ekvivalentna standardnoj boci vina (0.75 litara ili 1 litra).

Svako domaćinstvo koje rado uživa u konzumiranju alkoholnih pića trebalo bi da poseduje ovu posudu, čiji izgled najviše podseća na vazu.

Dekantiranje vina u posudi sa širokim dnom produbljuje njegov ukus i miris i daje mu bistrinu.

Kada su nastali dekanteri?

Kroz istoriju, dekanteri su igrali značajnu ulogu u načinu posluživanja vina. Posude bi se punile ovim napitkom i iznosile do stola, gde bi posluga lako rukovala njima.

Stari Rimljani bili su pioniri u upotrebi stakla, kao materijala za izradu boca sa širim dnom. Nakon pada Zapadnog rimskog carstva, proizvodnja stakla je postala oskudna, te je većina dekantera bila pravljena od bronze, srebra ili zlata. Venecija je ponovo uvela staklene posude za posluživanje pića tokom perioda renesanse. Postali su prvi narod koji ih je izrađivao u stilu dugog vrata koji se otvara ka širokom telu, povećavajući izloženu površinu vina, omogućavajući mu da reaguje sa vazduhom. Ono što bi se danas nazvalo aeracija.

Britanski proizvođači stakla su 1730-ih godina uveli čep, kao bi se ograničilo izlaganje vazduhu. Od tog trenutka do danas bilo je malo promena u osnovnom dizajnu.

Iako su zamišljena za vino, druga alkoholna pića, poput konjaka ili škotskog viskija, često se čuvaju i služe u dekanterima sa čepovima.

Kako se vrši dekantiranje vina?

Vino iz boce neophodno je sipati u dekanter, kako bi se odvojila mala količina tečnosti koja sadrži talog od veće zapremine bistre tečnosti. Pri tome, sediment ostaje u originalnoj flaši, a bistra tečnost se prenosi u posudu.

Dekanteri

 

Ove boce su ranije korišćene isključivo za pića koja sadrže mnogo sedimenta. Oni mogu biti rezultat veoma starog ili vina koje nije filtrirano tokom procesa proizvodnje. U većini slučajeva savremenog vinarstva, potreba za dekantacijom je značajno smanjena, s obzirom na to da mnoga više ne proizvode značajnu količinu sedimenta tokom starenja.

Ukoliko dekantirate mlada vina, neophodno je da to činite brzo, kako bi se ubrzao i proces aeracije, odnosno prozračivanje. Aeracijom se odstranjuju ’’loši’’ mirisi nastali tokom dužem stajanja.

Ukoliko dekantirate stara vina, neophodno je to činiti polako. Naslonite grlo flaše na grlo dekantera i sasvim polako sipajte tečnost u posudu. Na taj način sprečava se da sedimenti iz originalne boce pređu u posudu za posluživanje.

Koliko se dugo vino dekantuje?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od samog vina. Iako se i u toku procesa presipanja tečnosti iz flaše u dekanter obavi veći deo posla dekantiranja, nekad je neophodno da vino ’’odstoji’’ u širokoj posudi i duže od 2 sata.

Ipak, obično se ono dekantuje oko 30 minuta. Ukoliko u vinu uživate pre ručka ili večere, postarajte se da proces dekantiranja obavite barem četrdesetak minuta ranije. Ako je vaš izbor čaša napitka nakon obroka, dovoljno je da sipate vino u dekanter pre nego što postavite trpezarijski sto.

Gde pronaći najkvalitetnije posude za vino?

Online prodavnica Sweet Home nudi vam veliki izbor najrazličitih dekantera, kako za vino tako i za druga alkoholna pića.

U piću Bogova sada možete uživati na pravi i autentičan način – koristeći kristalne ili staklene posude sa standardnim zapreminama.

Jedan takav dekanter je i Luminarc Openning Caraffe od 0.9 litara, koji je posebno pogodan za aeraciju. Uživaćete u aromama i mirisima vašeg omiljenog napitka od grožđa.

Dekanteri

Ako ste ljubitelj žestokih pića, odlučite se za Luminarc Eugene dekanter sa čepom, izrađen od najkvalitetnijeg stakla. Osim što će čuvati alkoholne napitke na pravi način, daće vašoj prostoriji prefinjen i luksuzan izgled.

U asortimanu naše prodavnice možete pronaći i drugo stakleno ili kristalno posuđe za posluživanje napitaka, koje će ulepšati vaš životni prostor.

 

Ostavite odgovor