Zašto vam je potreban duboki tiganj? Ostavite komentar

Da li ste se ikada zapitali zašto vam je potreban duboki tiganj?

Kuvari, amateri i profesionalci, znaju da različite vrste kuhinjskog posuđa, različitog oblika i veličine igraju vitalnu ulogu u pripremi savršenog jela. Kako se kaže – kuvanje je umetnička forma. I kao što su svakom slikaru neophodne različite vrste četkica da bi napravio remek delo, tako su i kuvaru neophodne različite posude, oblici tiganja i zapremine, da bi napravio savršen obrok.

Kada govorimo o kuhinjskom posuđu, pre svega mislimo na različite šerpe i posude za kuvanje. Ali i na razne vrste tiganja – plitkih i dubokih. Pa, možda se pitate u čemu je razlika između pripremanja ukusnih jela i poslastica u plitkom i dubokom tiganju? Ukoliko vas zanima odgovor na ovo pitanje, na pravom ste mestu.

Duboki tiganj ili plitak – U čemu je razlika?

Priprema hrane u dubokom ili plitkom tiganju – da li postoji značajnija razlika? Iskusni kuvari su složni – naravno!

Duboki tiganj

Materijal od kojih je tiganj sačinjen nije jedina važna varijabla koju bi trebalo uzeti u obzir pri kupovini. Oblik posude takođe je potrebno odabrati, jer on itekako ima veze sa načinom na koji se hrana priprema.

Dublje posude imaju tendenciju da zadržavaju vlažno okruženje prilikom pripreme hrane. Hrana koja se kuva u centru većeg i dubljeg tiganja podleže konstantnijoj temperaturi, što dodatno pomaže da ostane sočna i ukusna. U plitkom posuđu, hrana je izložena vazduhu i isparavanju, a vlažnost se gubi lakše nego u dubokim tiganjima. Hrana koja se priprema u ovakvim posudama može postati suva. Naravno, i plitki i duboki tiganji imaju svojih prednosti.

Ukoliko želite da nakratko ispečete meso, kao na roštilju, pliće posude pravi su izbor. Sa druge strane, dinstanje se uvek obavlja u dubokim tiganjima, jer se sokovi i arome na taj način zadržavaju u posudi. Samim tim, hrana je mekša, sočnija i ukusnija.

Dakle, u zavisnosti od toga kakve obroke pripremate za svoju porodicu, biraćete i oblik i dubinu tiganja.

Priprema hrane u dubokim tiganjima

Kod kuvanja u dubokoj posudi, kao što je duboki tiganj, visoke ivice omogućavaju da se toplota ravnomerno širi, a ne samo od dna. Metode poput dinstanja, prženja, kuvanja i kuvanja na pari se koriste savršene su za duboke posude.

Duboki tiganj

Kuvari uglavnom koriste duboke tiganje za pravljenje raznih vrsta soseva, ali i za testeninu, paste, ukusne i mekane lovačke šnicle i slično.

Ako se pokuša sotiranje u dubokom loncu, visoke stranice sprečavaju da vlaga izađe i hrana ima tendenciju da se kuva „mokra“.

Velike količine hrane se uglavnom pripremaju u dubokim posudama, što rezultira drugačijim ukusom i aromom u poređenju sa onima koje se prave kada se priprema mala količina.

Duboki tiganj

Duboki tiganji idealni su i za pripremu različitih variva, priloga od dinstanog povrća, ali i raznih vrsta mesa, kada želimo da ona ostanu mekana i sočna.

Posebna vrsta dubokih tiganja – WOK tiganji

Za pripremu ukusnih jela evropske, ali i azijske kuhinje najčešće se koriste takozvani WOK tiganji. Radi se dubokim tiganjima sa ravnim dnom, kosim ivicama i visokim zidovima.

Najčešće se mogu kupiti sa nelepljivim premazom, što garantuje da se vaša hrana neće zalepiti i izgoreti pri kuvanju. Sve što je potrebno jeste da brzim pokretima ruke i varjače mešate sastojke, kako bi se povrće ili meso dobro ispržilo. Poput pripreme u klasičnim dubokim tiganjima. Hrana se može lagano dinstati, krčkati, bez straha od zagorevanja i kreirajući jedinstvenu harmoniju aroma.

Online prodavnica Sweet Home nudi vam veliki izbor najkvalitetnijih dubokih i wok tiganja, renomiranih proizvođača. Osim toga, kod nas možete pronaći i ostalo neophodno kuhinjsko posuđe za pripremu obroka, kao što su šerpe, grill tiganji i plehovi za kolače. Posetite naš online shop i pronađite sve potrebno za pripremu najukusnijih obroka!

Ostavite odgovor