Kuhinjski nož

Kako odabrati kuhinjski nož? Ostavite komentar

Kako odabrati kuhinjski nož koji će biti vaš najbolji saveznik u pripremi najukusnijih jela za porodične obroke? Ukoliko i vas zanima odgovor na ovo pitanje, na pravom ste mestu.

Kada govorimo o kuhinjskom priboru, najveći broj ljudi prvo će pomisliti na kuhinjski nož. Ovo nije bez razloga. Bez ovog praktičnog dodatka svakoj kuhinji, ne bismo bili u mogućnosti da obavimo ni pola poslova koje nas svakodnevno čekaju.

Uprkos popularnosti setova kuhinjskih noževa koje imamo na raspolaganju, najveći deo posla se obično obavlja sa samo jednim,a maksimalno dva noža.

Kuhinjski nož

Kada kupujete svoj prvi kvalitetan kuhinjski nož, trebalo bi da se koncentrišete na kupovinu samo jednog noža, onog koji udobno stoji u našoj ruci i koji je jednostavan za upotrebu. Ako je vašoj kuhinji neophodno drugačije sečivo, kasnije možete kupiti dodatni kuhinjski nož koji je višenamenski i kreirati lični set noževa.

Pre kupovine kuhinjskog noža razmotrite sledeće:

 • Kakav nož želite da imate (uzimajući u obzir jela koja pripremate),
 • Veličinu kuhinjskog noža, da biste mogli da ga koristite na opušten način,
 • Od kog materijala će biti izrađeno sečivo,
 • Koliko novca ste spremni da izdvojite za dobar nož.

Tek kada sve ove faktore uzmete u obzir, možete krenuti u potragu za savršenim nožem, koji će biti savršen dodatak vašoj kuhinji.

Kako odabrati kuhinjski nož – Dizajn i materijal od kojeg je sačinjen

Osnovni dizajn kuhinjskog noža se nije dramatično promenio u poslednjih 10.000 godina, tako da nož ostaje sečivo sa drškom. U oblasti materijala (posebno čelika) i obrade postignut je veliki napredak.

Kvalitet i cenu kuhinjskog noža danas određuju:

 • kvalitet čelika,
 • metoda koja se koristi za pretvaranje čelika u sečivo i kaljenje,
 • koliko je oštrica oštra i koliko dugo održava oštrinu ako se pravilno rukuje, što prvenstveno zavisi od prve dve tačke,
 • koliko često je potrebno oštriti nož i koliko je ovaj proces zahtevan,
 • ravnotežu između sečiva i drške,
 • kako se nož oseća u ruci,
 • kvalitet ručke i izrade.

Kuhinjski nož je nezamenljiv kuhinjski alat, sa dve glavne karakteristike: funkcionalnošću i ergonomijom. U svakodnevnim kuhinjskim zadacima, nož mora biti glavni akter. Pored jednostavnosti sečenja, estetski aspekt je još jedna karakteristika koju treba uzeti u obzir.

Opšta pravila pri odabiru sečiva kuhinjskog noža

Što je sečivo šire, to je više prilagođeno za rezanje povrća i voća, a manje je pogodno za opšte zadatke.

Kuhinjski nož

Uska sečiva su pogodnija za sečenje sirovog mesa ili ribe i nisu pogodna za brzo seckanje. Ako želite višenamenski nož za sečenje većih količina mesa, ribe i povrća, Victorinox nož je  odličan izbor. Ako više volite malo kraće sečivo, Swibo noževi za otkoštavanje sa ergonomskom drškom su pravi izbor.

Kuhinjski nož

Za jednostavno sečenje bez upotrebe sile, oštrina je ključna za većinu kuhinjskih noževa. Ova sečiva su obično tanja i mogu služiti za zadatke, kao što su filetiranje, otkoštavanje ili otvaranje kokosa. Za teže kuhinjske zadatke potreban nam je odgovarajući deblji kuhinjski nož.

Kako odabrati kuhinjski nož – Odredite sebi budžet

Kolika je cena dobrog kuhinjskog noža?

Cena kuhinjskih noževa srednje veličine sa jednostavnom drškom i sečivom od pristojnog čelika kreće se u cenovnom rangu do pet ili šest hiljada dinara. Duže sečivo znači više čelika i samim tim višu cenu. Razrađenija i uravnoteženija ručka doprinosi i većoj ceni.

Ipak, kada kupujete kvalitetan kuhinjski nož, vodite se logikom manje je više – bolje je imati jedan dobar nož nego set loših noževa.

Online prodavnica Sweet Home u svojoj ponudi ima veliki asortiman najrazličitijih kuhinjskih noževa, sa raznim namenama – od seckanja povrća i voća, preko mesarskih noževa do noževa za svakodnevnu upotrebu. Posetite naš online shop i pronađite svoj novi kuhinjski nož, po veoma povoljnoj ceni, koji će vas služiti dugi niz godina!

Ostavite odgovor