Šerpe za kuvanje

Vodič za odabir šerpe za kuvanje Ostavite komentar

Svi vrhunski kuvari reći će vam isto – kvalitetne šerpe za kuvanje, napravljene od adekvatnih materijala, zaista mogu poboljšati vaše kulinarske sposobnosti.

Umesto da policu u kuhinji napunite loncima i drugim posudama za kuvanje različitih oblika i veličina, opremite je sa svega nekoliko dobro odabranih komada. Ovo će vam pružiti fleksibilnost da kuvate šta god želite i pružiće vam mogućnost da eksperimentišete u pripremi različitih vrsta jela.

Online prodavnica Sweet Home predstavlja vam vodič za odabir najkvalitetnije šerpe ili lonca za kuvanje.

Sve visokokvalitetne šerpe poseduju slične karakteristike

Sigurni smo da ste se barem jednom u životu susreli sa odabirom kuhinjskog posuđa za pripremu hrane. Sigurno ste barem jednom u životu ušli u dobro snabdevenu prodavnicu opreme za kuhinju i ugledali gomile i gomile prvoklasnih šerpi i tiganja. Možda vam je na prvi pogled delovalo kao nemoguća misija odabrati pravi. Ipak, verovatno ste uočili po čemu se kvalitetne šerpe razlikuju od onih manje kvalitetnih.

Šerpe za kuvanje

Vrhunske šerpe za kuvanje sačinjene su od ’’teških’’ materijala, koji ravnomernije isporučuju toplotu. Tanji materijali zadržavaju toplotu neravnomerno, a neretko se dešava da se dno ovakvih šerpi udubi ili iskrivi. To znači da vaša hrana u takvoj posudi može zagoreti. Apsolutno ravno dno šerpe ili tiganja je krucijalno, ukoliko hranu pripremate na električnom šporetu ili indukcionoj ploči. Prema tome, pri kupovini šerpe vodite računa o njenoj ’’težini’’.

Da biste odlučili da li je dovoljno teška, podignite je i pogledajte debljinu zidova i dna. Možete upotrebiti i zglob vaših prstiju kako biste lupkanjem po šerpi odredili njenu debljinu i težinu. Ukoliko čujete lagano odzvanjanje, najverovatnije se radi o šerpi sa tankim zidovima. Ukoliko čujete tupi eho, odaberite upravo takvu šerpu.

Birajte šerpe za kuvanje sa ručkama i poklopcem

Kada birate posudu za kuvanje, vodite računa o tome da kupite isključivo šerpu koja ima ručke i poklopac koji su čvrsti, otporni na toplotu i stabilni.

Ručke na šerpi mogu biti zavarene, zakovane ili pak ušrafljene. Većina iskusnih kuvara slaže se u tome da šerpe za zavarenim ručkama nisu idealne, jer se mogu odlomiti.

Šerpe za kuvanje

Mnoge posude za pripremu hrane imaju metalne ručke, koje ostaju relativno hladne dok je šerpa na šporetu. Takve šerpe za kuvanje sačinjene su najčešće od nerđajućeg čelika. Sa druge strane, određene kompanije odlučuju se za izradu šerpi sa plastičnim ručkama, koje takođe ostaju hladne, ali nisu pogodne za pećnicu. Ručke otporne na toplotu znače da se jela započeta na šporetu mogu dovršiti u rerni. Prema tome, one predstavljaju najbolji izbor.

Poklopac za posudu mora dobro prianjati, kako bi zadržali toplotu unutar šerpe. I on bi takođe trebalo da poseduje ručku otpornu na toplotu. Stakleni poklopci koji se nalaze na većini modernih šerpi pogodni su i za upotrebu u pećnici.

Vodite računa o veličini i zapremini šerpe za kuvanje

Ono o čemu bi takođe trebalo voditi računa prilikom kupovine kuhinjskog posuđa jeste njegova veličina, odnosno zapremina.

Ukoliko znate da ćete u šerpi pripremati jela za višečlanu porodicu, trebalo bi se odlučiti za posudu veće zapremine. Ipak, čak iako vaša porodica ne broji više od dvoje ljudi, možda će vam ta velika posuda za kuvanje ipak zatrebati. Recimo, za pripremu najukusnije testenine ili supe biće vam neophodan veliki lonac. Osim toga, može vam poslužiti i za kuvanje na pari. Prema tome, svakoj porodici neophodna je velika šerpa za kuvanje.

Sa druge strane, male šerpe sa jednom dugom ručkom ili dve klasične ručke savršene su za pripremu soseva ili umaka.

Odaberite šerpu od livenog alumijuma za najukusnija jela

Odabir šerpe za kuvanje podrazumeva vođenje računa oko materijala od kojeg je sačinjena.

Nerđajući čelik ima svojih prednosti, kao što su lako čišćenje, nereaktivnost hrane i materijala i izdržljivost. Sa druge strane, sam po sebi je loš provodnik toplote.

Bakar je odličan provodnik toplote, ali je veoma reaktivan sa hranom, te se posude od bakra moraju obložiti.

Šerpe za kuvanje

Aluminijum je, sa druge strane, vrhunski provodnik toplote. Veoma je lak za rukovanje i pruža vam mogućnost pripreme najukusnijih jela. Koristi se za izradu tiganja, šerpi i drugih posuda za pripremu hrane.

U online prodavnici Sweet Home možete pronaći najkvalitetnije šerpe od livenog aluminijuma, koje će biti vaš najbolji saveznik u kuhinji. Osim toga, kod nas možete pronaći i drugo kuhinjsko i stono posuđe, kao i kuhinjski pribor. Posetite našu online prodavnicu i pronađite sve što vam je potrebno!

Ostavite odgovor